ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ
Το έργο SafeNet
Τι είναι το έργο safenet
Το SAFENET είναι ένα διακρατικό έργο που ξεκίνησε το 2021 και λήγει το 2024 και το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Active Citizens Fund» του Χρηματικού Μηχανισμού ΕΟΧ.
Στόχος του έργου SAFENET είναι η δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας για την αντιμετώπιση της έμφυλης διαδικτυακής βίας και της υποστήριξης των κοριτσιών θυμάτων βίας.
Η έμφυλη διάσταση της διαδικτυακής βίας κατά των κοριτσιών αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως ένα εκτεταμένο και σοβαρό πρόβλημα, που απαιτεί επειγόντως την προσοχή των οργανώσεων και υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και του ευρύτερου κοινού.
Για το λόγο αυτό, τρεις ευρωπαϊκοί φορείς συμμετέχουν στην ανάπτυξη πρακτικών εργαλείων καθώς και εκπαιδευτικού υλικού στην εν λόγω θεματική με σκοπό τη βελτίωση των ικανοτήτων των σχολικών επαγγελματιών και των εκπαιδευτικών στην αναγνώριση και αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης διαδικτυακής βίας, στην εγκαθίδρυση διαδικασιών για την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων στο σχολικό περιβάλλον καθώς και στην ενδυνάμωση των γονέων ώστε να αναγνωρίζουν την σοβαρότητα, τα σημάδια και τους κινδύνους της έμφυλης διαδικτυακής βίας και, κυρίως, να είναι σε θέση να διαχειριστούν κατάλληλα την αποκάλυψη περιστατικών.
Ταυτόχρονα, σημαντικός στόχος του έργου αποτελεί η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού μέσω σειράς δράσεων η οποία θεωρείται αναγκαία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Γιατί εστιάζουμε στην έμφυλη διαδικτυακή βία;
Η ολοένα αυξανόμενη χρήση του ίντερνετ και των κοινωνικών δικτύων έχει οδηγήσει στην εμφάνιση του φαινομένου της έμφυλης διαδικτυακής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, η οποία αποτελεί συνέχεια της διά ζώσης βίας και έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η έμφυλη διαδικτυακή βία αντικατοπτρίζει συχνά τη θυματοποίηση δια ζώσης που πραγματοποιείται ή ενισχύεται με ψηφιακά μέσα, ή μπορεί να είναι προάγγελος κακοποίησης στην «πραγματική ζωή».
Η διαδικτυακή βία έχει ως αποδέκτη κυρίως γυναίκες και κορίτσια, με τις νέες γυναίκες και τα έφηβα κορίτσια να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο κακοποίησης και παρενόχλησης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 73% των γυναικών έχουν υποστεί κάποια μορφή διαδικτυακής βίας. Η διαδικτυακή κακοποίηση και παρενόχληση προέρχεται, ενισχύει και αναπαράγει τις ίδιες δομικές ανισότητες και διακρίσεις με τις άλλες μορφές έμφυλης βίας. Επίσης η πανδημία COVID-19 και ο εγκλεισμός συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση της έμφυλης διαδικτυακής βίας και έκαναν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη, για την πρόληψη του φαινομένου και κυρίως για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Η αλλαγή των κοινωνικών στάσεων και αντιλήψεων είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η διαδικτυακή βία αντιμετωπίζεται ως σοβαρή πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τόσο της νέας γενιάς χρηστών της τεχνολογίας, δηλαδή των αγοριών και κοριτσιών, όσο και τον γονέων και των σχολικών επαγγελματιών, καθώς και η δημιουργία εργαλείων για την προστασία και υποστήριξη των γυναικών και κοριτσιών θυμάτων βίας.
Γιατί χρειαζόμαστε το SAFENET;
Παρά την μεγάλη αύξηση του φαινομένου της έμφυλης διαδικτυακής βίας έχει παρατηρηθεί ότι οι επαγγελματίες εκπαιδευτικοί, οι γονείς των εφήβων καθώς και οι οργανώσεις και οι υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων έμφυλης βίας έχουν έλλειψη γνώσεων και ικανοτήτων ως προς την πρόληψη, την παρέμβαση και την παροχή υποστήριξης, ενώ το σχετικό υλικό και τα αντίστοιχα πρακτικά εργαλεία για την καταπολέμηση της έμφυλης διαδικτυακής βίας δεν είναι ευρέως διαθέσιμα.
Επιπλέον, κατά τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση του φαινομένου, με νέες μορφές και πιο έντονα χαρακτηριστικά. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης στελεχών, αλλά και διαμόρφωσης νέων πολιτικών και βελτίωσης του νομικού πλαισίου σχετικά με την θεματική, που είναι ο στόχος του έργου SAFENET.